Kilpailutoiminta

Sata-Tennis kannustaa pelaajiaan kilpatennikseen ja pyrkii mahdollisuuksiensa mukaan takaamaan kaikille halukkaille tarpeellisen määrän harjoittelua. Hallilla järjestettävät kilpailut suunnitellaan palvelemaan mahdollisimman hyvin seuran omia kilpapelaajia. Kilpailuiden järjestäminen omalla hallilla on seuran palvelua sekä omille että lähiseurojen pelaajille.

Jäsenet saavat osallistua kansallisiin kilpailuihin alennettuun hintaan. Seura tukee myös sarjatennistä kustantamalla pelipallot sekä osan sarja- ja kenttäkustannuksista. Uudet pelaajat ovat tervetulleita jo olemassa oleviin joukkueisiin. Tarpeen mukaan seura perustaa uusia joukkueita.

Kansalliset kilpailut

Halliyhtiön kanssa solmitun sopimuksen mukaan Sata-Tennis saa järjestää sekä syys- että kevätkaudella kaksi kansallista kilpailua. Lisäksi seura järjestää yhdet kansalliset kilpailut ulkokentillä.

Kansallisten kilpailuiden ohella Sata-Tennis järjestää talvikaudella kaksi Tennisliiton Tykkimäki Mini- ja Miditennis Tour – osakilpailua. Mini- ja miditenniskilpailut ovat helppo tapa tutustua kilpailemiseen. Tapahtumat ovat kestoltaan lyhyitä ja rajattuja. Mukaan pääsee helposti ja otteluissa on ohjaajia auttamassa pelaajia alkuun.

Seuran sisäiset kilpailut

Tennisliiton alaisten kilpailuiden lisäksi Sata-Tennis järjestää seuran sisäisiä kilpailuja. Nuorimmille pelaajille järjestetään Mini- ja Miditennis Tour (MM-Tour) turnauksia noin 12 kertaa vuoden aikana. MM-Tour on tarkoitettu alle 10-vuotiaille ja osallistuminen kuuluu valmennuspakettiin kaksi kertaa viikossa tai enemmän harjoitteleville.

Lisäksi seura järjestää junioreiden pelipäiviä, seuraotteluita sekä aikuisten kaksin- ja nelinpelipäiviä. Seuran sisäiset kilpailut järjestetään pääsääntöisesti viikonloppuisin tai lomakaudella.

Näistä tiedotetaan kotisivuilla, sosiaalisessa mediassa ja jäsenille lähtevällä sähköpostilla.

Sarjatennis

Sata-Tennis on edustettuna talvikaudella Miesten Norpe Tennisliigassa, 3. divisioonassa, 4. divisioonassa sekä naisten 1. divisioonassa.

Kesäkaudella miesten joukkueet osallistuvat SM-liigacupiin, 1. ja 3. divisioonaan sekä harrasteliigaan. Miesten edustusjoukkueen ykköstähti on viisinkertainen suomenmestari ja parhaimmillaan ATP-rankingissä sijalla 194 ollut Harri Heliövaara. Edustusjoukkueen muun rungon muodostavat Sata-Tenniksen kasvatit Ilja Orre, Ilkka Riikonen, Miikka Lehmijoki, Roope Kailaheimo ja Ville Tihveräinen sekä nuoret huippulupaukset Otto Virtanen ja Eero Vasa. Naisten edustusjoukkueessa päävastuuta kantavat Stina Kailaheimo, Oona Eskoli, Emma Helistén ja Mia Liimatainen.

Senioritennis

Sata-tenniksen senioripelaajat osallistuvat aktiivisesti sarjatennistoimintaan. Suomen Senioritennis ry vastaa seniorien sarjatenniksen ja mestaruuskisojen järjestämisestä maassamme. Seuralta löytyy edustus 35-, 40-, 45-, 65- ja 75-vuotiaissa miehissä ja 40-, 45, ja 50-vuotiaissa naisissa. Sarjatenniksen lisäksi senioripelaajille järjestetään luokkakilpailuja kansallisiin kilpailuihin, seuraotteluita, kaksin- ja nelinpelipäiviä sekä jouluinen kinkunselätysturnaus.

Näistä tiedotetaan kotisivuilla, sosiaalisessa mediassa ja jäsenille lähtevällä sähköpostilla.

Ohjeet kilpailemiseen

Kilpailulupa ja ohjeet K-jäsenyyden maksamiseen:

Voidakseen kilpailla Suomen tennisliiton (STL:n) kilpailuissa, on pelaajan oltava liittoon kuuluvan seuran jäsen. Jokaisen kilpailevan pelaajan tulee myös maksaa STL:n kilpailulisenssi. Lisäksi seniorisarjatennikseen osallistuvan pelaajan on myös maksettava Suomen Senioritenniksen jäsenmaksu. Kilpailulisenssin hinta on nähtävissä Tennisliiton kotisivuilla ja lisätietoa senioritennikseen liittyvistä maksuista Suomen Senioritenniksen kotisivuilta.

Kilpailujärjestelmä

Kaikki kansalliset kilpailut ovat merkitty kilpailukalenteriin, jonka löydät Tennisliiton nettisivuilta osoitteessa http://www.tennisassa.fi.

Kilpailut ovat yleensä viikonloppuisin.

Pelaajan velvollisuudet

1 Ilmoittautuminen

Pelaaja saa ilmoittautua ja ottaa osaa vain yhteen samanaikaisesti pelattavaan kilpailuun. Tästä muodostavat poikkeuksen seuraavat tapaukset:

– pelaaja voi osallistua henkilökohtaisen kilpailun aikana pelattavaan joukkuekilpailuun, jos se voi tapahtua ilman otteluaikojen siirtoa ja hänellä on varapelaaja mahdollisten päällek­käisten ottelujen pelaamiseksi.

– jos luokat, joihin pelaaja osallistuu, pelataan eri päivinä. Luokka loppuu, ennen kuin toinen alkaa.

– jos pelaaja on pudonnut pois ensimmäisestä kilpailusta silloin, kun toiseen voi vielä ilmoit­tautua.

– alemman tason kilpailun (kv.kilpailu/kansallinen kilpailu) kilpailunjohtaja voi myöntää luvan pelata, jos se voi tapahtua ilman, että kenenkään muun kilpailijan etu vaarantuu. Ylemmän tason kilpailun ottelut ovat tällöin ehdottomasti etusijalla. (Kansainvälisessä kilpailussa ottelut saattavat alkaa jo viikolla, jolloin pelaaja saattaa päästä osallistumaan viikonloppuna pelattavaan kilpailuun.)

Pelaaja ei voi vaatia, että ottelujärjestyksen tekemisessä huomioidaan hänen pelaamisensa toisessa kilpailussa.

Ilmoittautuminen kilpailuun velvoittaa pelaajan maksamaan osallistumismaksun ja pelaamaan kilpailun loppuun. Ilmoittautumisen voi perua ennen arvontaa. Tällöin osallistumismaksu palaute­taan mahdolliset kulut vähentäen. Kilpailumaksu palautetaan (ei veloiteta) arvonnan jälkeen lääkärintodistusta tai muuta erittäin painavaa syytä vastaan. Jos peruminen tapahtuu alle vuorokausi (24 h) ennen merkittyä otteluaikaa, kilpailunjohtajalla on oikeus periä kilpailumaksu.

Pelaajan, joka ei voi pelata kilpailua loppuun, on ilmoitettava siitä välittömästi kilpailunjoh­tajalle ja esitettävä hyväksyttävä peruste luopumiselle. Hyväksyttäviä syitä ovat loukkaantuminen, sairas­tu­minen tai vastaavat syyt. Kilpailunjohtaja voi vaatia luopumisesta lääkärintodistuksen tai vastaavan muun kirjallisen selvityksen.

Pelaaja, joka on ilmoittautunut kilpailuun, mutta jää pois ilman pätevää syytä, ei saa pelata muussa samanaikaisessa kilpailussa.

2 Yleinen käyttäytyminen

Pelaajan tulee olla kilpailupaikalla hyvissä ajoin ennen määrättyä otteluaikaa.

Pelaajan tulee käyttäytyä kilpailupaikalla hyvän urheiluhengen mukaisesti noudattaen annettuja sääntöjä, määräyksiä ja ohjeita. Hänen tulee huomioida kilpailutoimikunnan ja kilpailunjohtajan antamat ohjeet.

3 Ottelulle määrätty alkamisaika

Ottelulle määritelty alkamisaika on ohjeellinen. Ottelu voi alkaa ennen tai jälkeen määritellyn kellonajan, riippuen muiden otteluiden kestosta. Pelaaja on velvollinen aloittamaan ottelu 30 minuuttia ennen sille määriteltyä otteluaikaa.

4 Doping-määräykset

Kilpailuissa ovat voimassa Suomen antidoping-toimikunnan määräykset.

5 Toimiminen tuomarina

Pelaaja on velvollinen toimimaan tuomarina, jos tästä on maininta kilpailukutsussa.

Vanhemmat ja valmentajat

Olennaisena pääsääntönä on, että vanhemmat ja valmentajat eivät saa antaa pelaajille ohjeita tai puuttua tuomioihin (esim. pallo sisällä vai ulkona).

Sallittua valmentajalle tai vanhemmille on:

  • puuttua valmennettavan/oman lapsen asiattomaan käyttäytymiseen.
  • auttaa, mikäli näin on pelaajien/kilpailunjohtajan kanssa erikseen sovittu, pisteiden laskussa.
  • auttaa pelaajien ollessa epätietoisia pelin kulkuun liittyvissä kysymyksissä (esim. miten katkaisupeli pelataan).
  • tuoda pelaajalle juomaa/syömistä tai antaa ensiapua onnettomuustilanteessa.

Tarvittaessa kilpailunjohtaja antaa lisätietoja.

Pelaajat

Kilpailijat ovat velvoitettuja olemaan paikalla otteluohjelman määräämänä ajankohtana. Paikalle saavuttua osallistujat ilmoittautuvat kilpailutoimistoon. Turnausmaksu on suoritettava ennen ensimmäistä ottelua. Pelaajat ottavat kilpailutoimistosta mukaansa pelissä käytettävät pallot.

Lämmittelyyn on varattu 5 min. ottelua kohden. Turnauksen virkailijat voivat määrätä ottelun käynnistymään, mikäli ko. aika ylittyy. Peli on tällöin käynnistettävä välittömästi.

Turnauksissa, joissa ei käytetä tuomareita, pelaajat huolehtivat itse pelin käynnistämisestä ja tuomitsemisesta. Seuraavan pisteen pelaaminen on käynnistettävä 20 s. kuluessa edellisen pisteen päättymisestä. Kunkin erän ensimmäisen pelin jälkeen ei ole taukoa vaan suoritetaan puolien vaihto. Erien jälkeen tauko on 2 min ja muiden parittomien pelien jälkeen tauko on 1,5 min (peli on pantava käyntiin 90 s. kuluessa edellisen pelin viimeisen pisteen päättymisestä).

Turnauksessa pelaajilta odotetaan asiallista käyttäytymistä. Kiroilu, mailan heittely yms. voi aiheuttaa varoituksen, pisteen tai pelin menetyksen. Törkeissä, toistuvissa tapauksissa seurauksena on kilpailusta sulkeminen. Päätöksen käyttäytymisrangaistuksista tekee kilpailujenjohtaja. Jos tilanne vaatii protestin, tulee se lähettää kirjallisena Tennisliittoon turnauksen jälkeisen viikon aikana.

Kumpikin pelaaja tuomitsee tilanteet omalla puolellaan kenttää. Mikäli pelaaja on epävarma siitä, osuiko pallo kenttään vai ei, on pallo tuomittava kenttään osuneeksi. Pisteen päätyttyä on selkeästi ilmoitettava osuiko pallo kenttään (huuto sisällä/ulkona sekä käsimerkki).

Väärin pelatun pallon (esim. syöttö väärältä puolelta kenttää tai katkaisupelissä väärältä kenttäpuolelta tehty syöttö) piste jää voimaan. Tilanne korjataan seuraavassa pisteessä siten, että syöttö tapahtuu oikeasta paikasta.

Syöttäjä huolehtii pisteiden laskusta. Ennen jokaista syöttöä on kuuluvalla äänellä ilmoitettava pelitilanne.

Peli- ja eräpallot siirretään vain puolten vaihdon yhteydessä. Pelitilanteen merkitsee erässä johdolla oleva pelaaja.

Ottelun loputtua pelin voittanut pelaaja ilmoittaa lopputuloksen kilpailutoimistoon ja palauttaa samalla pelissä käytetyt pallot.